Taakmaster of Scrum Master?
De ultieme Scrum Master handleiding
Daily Stand Up? Check. Retrospective? Check. Samen afgesproken wat er gaat gebeuren? Check. Geen klachten vernomen en alles lijkt goed te verlopen? Check. Het Scrum Team is aan het werk, alles lijkt op rolletjes te lopen en ogenschijnlijk doe je alles wat een Scrum Master hoort te doen. Maar is dat ook daadwerkelijk het geval? Of schuilt het gevaar in het verzuimen in taakgerichte patronen? Misschien is het tijd om weer even stil te staan bij het doel van de Scrum Master.
Keeping focus
Het is een menselijk trekje om werk op te delen in taken. Zodra onze taken klaar zijn, zit ons werk erop. Dat geeft duidelijkheid, houvast, uren kunnen makkelijk ingeschat worden en op basis hiervan wordt gepland en gerapporteerd. Het is makkelijk, zo makkelijk zelfs dat het het doel van de Scrum Master in gevaar kan brengen. Op het moment dat men verzeild raakt in het plannen en rapporteren, gaat de mensgerichte focus namelijk verloren. Terwijl het juist die focus is die zo belangrijk is voor de Scrum Master. Het draait om de focus en waar deze op gericht wordt. In veel gesprekken, presentaties en informatiebronnen is veel te vinden over de Scrum methodes en hoe ze werken. Terwijl de coach en facilitator des te meer verloren raakt en uiteindelijk in een taakgericht patroon verzandt. De vraag die gesteld kan worden is dus of al die Scrum methodes daadwerkelijk zoveel aandacht dienen te krijgen, terwijl de mensgerichte focus naar de achtergrond verdwijnt. Is dat niet het eerste waarmee de trainingen, artikelen, cursussen en overige informatiebronnen over Scrum Masters moeten beginnen? De mens?
Methode als hulp, niet als einddoel
Tevens is het niet zo dat als al die methodes worden uitgevoerd, je een goede Scrum Master bent. Daar komt meer bij kijken. Andersom geldt ook dat niet altijd alle Scrum methodes toegepast hoeven te worden om een goede Scrum Master te zijn. De rol van Scrum Master draait niet om het bijgeleverde Scrum, Kanban of Agile draaiboek. Men zou ook niet in die methodes moet blijven hangen.
Faciliteren en coachen. Dat is waarvoor een Scrum Master wordt aangenomen. En hoe deze dat doet is met behulp van de bovengenoemde methodes. Met behulp, want de middelen zijn niet van de ene op de andere dag het doel geworden. Luistert de Scrum Master nog naar het team? Neemt deze nog wel eens de tijd om van een afstandje te kijken hoe het nou echt met ze gaat? Stelt hij of zij nog wel eens lastige vragen? Kortom, zit de Scrum Master nog wel in de rol van hulpverlener?
Heb je vragen over één of meerdere van de onderstaande onderwerpen? Mogelijk vind je het antwoord op één van deze specifieke pagina’s. Ontdek meer over de mogelijkheden van werken bij ITicon, leer meer over onze Academy en krijg inzicht in wat ITicon als organisatie te bieden heeft. Mocht je toch geen antwoord op je vraag kunnen vinden, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We staan klaar om je te helpen en je vragen te beantwoorden!